Отиде си най-добрият татко на света

Едва ли има актьор в света, който да е изиграл толкова забележителни роли на бащи и бащински фигури като Робин Уилямс.

Даниел Хилард – таткото на три деца, чиято майка поиска да се разведе с него, заради неговата безотговорност и незрялост. Даниел не се отчая и се преобличаше като бавачката Мисис Даутфайър, за да може да вижда децата по-често, отколкото позволяваше режимът за свиждания. Всяко малко дете заслужава да прекара детството си с такъв татко. Игрите, забавните ситуации и веселието са гарантирани. А от какво най-много има нужда един малчуган, ако не от игри и смях?

Затова и сериозният мастит адвокат Питър Банинг, който не намираше време за децата си и в редките моменти с тях само им се караше и им правеше дребнави забележки, просто една нощ ги загуби. За да си ги върне обратно, беше необходимо да си спомни истинското си име – Питър Пан, да възстанови детския си дух и да се отправи към Невърленд, където да влезе в битка с Капитан Хук, използвайки най-силното оръжие. А то се оказа въображението, а не парите, както си мислеше преди.

Всеки пораснал тийнейджър, задаващ си най-важните въпроси кой съм аз и какво искам да правя, заслужава да си поговори с психолога на Добрият Уил Хънтинг д-р Шон Магуайър, който със сигурност ще му помогне да намери отговорите, ако собственият му баща не е на разположение за тази важна мисия.

А всеки, абсолютно всеки човек, трябва да има в живота си своя учител по поезия Джон Кийтинг от Обществото на мъртвите поети, който да отвори сърцето му и да отключи любовта и страстта към живота. Който да не спира да нашепва в ухото му „Carpe Diem!” и към който да може да се обърне с пълното с преклонение, възхита и любов обръщение „О, Капитане, Мой Капитане!”.

Затова и когато през 2009 г. се появи филм със заглавие „Най-добрият татко на света”, всеки знаеше кой ще бъде в главната роля. Парадоксалното в сюжета на филма обаче беше, че таткото Ленс Клейтън нямаше пълноценна връзка със сина си, който се самоуби.

Самоуби се и Нийл Пери от „Обществото на мъртвите поети”, който не понесе мисълта да изживее живота си според предварително изготвения за това план на баща му и да се откаже от мечтата си да бъде актьор, вдъхновена от Джон Кийтинг. Самоуби се и самият Робин Уилямс. В един друг филм на Уилямс – „В какво се превръщат мечтите” – героят му Крис Нилсен, след като загуби децата си в автомобилна катастрофа и сам загина в такава по-късно, се опитваше да предотврати самоубийството на останалата самотна негова съпруга, за да може да дойде при него и децата им в рая, а не в ада, където отивали самоубийците. Когато все пак жена му сама посегна на живота си, Крис впрегна всичките си сили и любов в нищожния шанс да я доведе в Рая. И накрая успя.

Където и да е сега Робин Уилямс, може би ще бъде достатъчно само да си спомни щастливата мисъл на героя му Питър Пан, с помощта на която той успя да полети, и така духът му ще може да отиде, където си поиска.  Тази мисъл тогава беше „Аз съм татко.” А ако съдим по тези незабравими актьорски превъплъщения – Най-добрият татко на света.

Борис Колев, фондация Бащинство