Татко и аз

В неделя, 19 юни, 2016 г. по повод Световния ден на бащата, столичният спортен комплекс „Спортна София“ (ул. Българска морава 2), се превърна в арена на 12 различни спорта в рамките на семейния празник „Татко и аз“, организиран от фондация Бащинство в партньорство с Детска Футболна Академия – Комета.

Проектът на фондация Бащинство се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и бе част от програмата „София – Европейска столица на спорта 2018 г.“. Друг основен партньор, който ни оказа неоценима помощ за изпълнението на проекта, беше Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, зам-министър Асен Марков и г-н Красимир Панов. С тяхното активно съдействие осъществихме контакт и привлякохме за участие в празника Българската федерация по тенис на маса, Българската федерация по петанк, Баскетболен клуб Славия, Волейболен клуб ЦСКА, спортен клуб по хокей на лед Левски, ръгби клуб Мърфис Мисфитс, таекуондо клуб Рамус, Шун джудо клуб и Национален тенис център.  Благодарение на чудесните професионалисти и приятели от гореизброените спортни федерации и клубове, деца и родители от всякакви възраст се включиха в демонстрациите и обучения по футбол, баскетбол, тенис на корт, волейбол, хокей, плажен тенис, петанк, ръгби, функционални тренировки, тенис на маса, таекуондо и джудо.

В резултат на изпълнението на проекта се постави началото на една нова инициатива, която има сериозни шансове да се утвърди и прерасне в традиция, а именно – Световният ден на бащата – третата неделя на месец юни, да се отбелязва у нас чрез традиционен спортен празник „Татко и аз”, в който заниманията със спорт на децата и младежите да бъдат подкрепяни от техните бащи. Безспорен факт е, че спортните кариери на най-изявените ни елитни спортисти в момента като Цветана Пиронкова, Григор Димитров, Ивет Лалова, Тервел и Кубрат Пулеви, Димитър Бербатов и др. са били значително подкрепени от техните бащи, без които изброените едва ли щяха да успеят да се реализират на световно ниво. С проекта „Татко и аз” акцентирахме и представихме на обществеността изключително важната роля на бащите в насърчаването на заниманията на децата им със спорт, демонстрирахме важността и полезността на заниманията със спорт, както за чисто физическото развитие на подрастващите, така и за тяхното психическо такова, включително за изграждане на увереност, себеуважение, самочувствие и целеустременост. Също така показахме как спортът може да служи за сплотяване на семействата чрез съвместни игри и общи забавления.

В края на празника бяха раздадени медали на участниците и бе теглена томбола с много награди, за които благодарим на компаниите Спорт Депо, Шопинг Терапия и Ла Ршо Позе България.

Инициативата беше подкрепена активно и от нашите приятели и съмишленици от кампанията Да бъдеш баща и Асоциация Родители.