Прожекции на американския документален филм „Отсъстващ“ и дискусии по темата за отсъстващия физически или емоционално баща в семейството

Американският документален филм „Отсъстващ” (Absent) беше излъчен за пръв път официално в България в рамките на проекта „Развитие, грижа, общуване и права на детето по време на бременност, детска и юношеска възраст – съвременни подходи и приложения в ежедневния живот”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

През 2016 г. фондация Бащинство закупи правата за излъчване на филма на територията на Република България и предвижда да организира серия от прожекции, придружени от дискусии по темата на филма, в които да се включат възможно най-широк кръг от хора с интерес към нея.

Цел на проекта: Повишаването на обществената осъзнатост за изключително важната роля на бащата в семейството, наравно с тази на майката, за хармоничното развитие, щастието и просперитета на всеки един човек и поставяне на начало на обществена дискусия за съвременната представа за ролята на бащата и за това кой е положителния модел на отношения баща – син и баща – дъщеря в семейството. Приканване към дискусия за травмите, причинявани вследствие на отсъстващ (емоционално или физически) баща, последиците от тях и начините за тяхното преодоляване, така, както по тези теми са си позволили да говорят героите във филма Absent, сред които е и известният у нас фронтмен на Металика Джеймс Хетфийлд.

Във филма е показано зараждащото се силно движение сред мъжете, които са били лишени от бащина любов, за израстването им като добри мъже. По света все повече се сформират мъжки групи, в които мъжете разкриват сърцата си и по този начин стават по-добри бащи, по-добри съпрузи и по-добри мъже. С прожекциите на филма и дискусиите по неговата тема целим да привлечем интереса на възможно най-много мъже, които са станали бащи, предстои им да станат такива или биха желали да изследват темата от позициите на синове на своите бащи.

На сайта на фондация Бащинство и на фейсбук страницата ни ще изнасяме периодично информация за предстоящите прожекции и дискусии.

Ако Вие или Вашата организация проявявате интерес към темата на филма и бихте желали той да бъде излъчен на събитие, което Вие организирате или желаете да организирате, моля не се колебайте да се свържете с нас.