Моята мис България

Гледах с интерес конкурса Мис България 2013. Това, че той беше организиран като риалити шоу, ми помогна много в търсенето на отговора на вълнуващия ме въпрос защо тези съвсем млади момичета толкова жадуват да получат тази титла като признание на тяхната красота. Осъзнавам, че предвид голямата ми тема в живота – тази за бащинството, отговорът, който ще дам, ще изглежда на всички предубеден. Но все пак ще го кажа и ще се постарая да дам максимално обективни доказателства в негова подкрепа. Мнозинството от момичетата от тазгодишния конкурс за Мис България имат травми от взаимоотношенията с техните бащи или празнина от тяхната липса. Поради това те не са получили утвърждение на тяхната красота, каквото само и единствено баща може да даде на дъщеря си.

Най-драстичният пример беше този с Ваня, чиято майка е била убита от нейния баща, когато Ваня е била на три години. „Убиецът” (точно така беше представен баща й по телевизията) беше заснет да казва колко се е развълнувал да види каква хубавица е станала дъщеря му след 16 години. Той пожела да се срещнат и прегърнат, но Ваня не беше готова да му прости. Детската мечта на Ваня е да стане Мис България.

Малко преди финала на конкурса момичетата бяха подкрепени от своите близки чрез видео послания. Каква е равносметката? От единадесетте останали по това време в конкурса, осем не бяха подкрепени от бащите си. Разбира се, причината за отсъствието на бащата може да е повече от уважителна, но това не променя факта на неговата обективна липса.

Победителката Нанси беше окуражена от баща си с думите: „Здравей, принцесо, много се гордеем с теб, продължавай в същия дух”. А бащата на Велина й каза, че тя е най-достойното момиче и че в своето сърце носи една голяма доброта. Дали е случайно, че короната спечели именно Нанси, а Велина веднага след видеото призна, че за нея вече няма значение дали ще спечели, защото току-що е получила най-голямата награда – сълзите в очите на баща й.

Проблемът в отношенията с баща й беше много ясно очертан при Боряна. Във видео посланието до нея баща й не присъстваше, но майка й предаде поздрави от него и заръката да не пуши толкова, а да се грижи повече за здравето си. Боряна очевидно беше много разочарована, че не видя баща си, защото при следващото включване ясно се чу гласа на едно от момичетата да казва колко Боряна е искала да го чуе. По време на престоя си в конкурса Боряна се обърна към зрителите да я изберат за Мис България и сред аргументите в своя полза спомена и колко баща й би бил горд с нейната победа. С наближаването на края на шоуто у Боряна се надигна и чувството за срам от баща й, който според нея нямало да иска да я погледне, а и призна, че самата тя не би могла да го погледне в очите.

Не знам дали е обективно или предубедено, но моето мнение е, че повечето участнички искаха да станат Мис България, за да докажат, че са красиви. Велина не искаше титлата, защото сълзите на баща й са много по-голяма награда. А Нанси от село Юнаците просто си взе короната, защото си знаеше, че е Мис България. Каза й го и приятелят й Добри – „Ще те чакам да излезеш с короната.”

А ако ме питате коя е моята Мис България – тя се казва Ема и в момента е на една година и един месец. Тя е най-красивата. И винаги ще бъде. Ще си получи и короната, когато дойде моментът. Отсега ще започна да я избирам. А ако не доживея коронацията й, обещавам да има кой да й я сложи от мое име.

Борис Колев, фондация Бащинство