Мили Татко, Жираф бъди!

Днес, 12 април, е първият рожден ден на сайта на фондация Бащинство. Датата за неговото пускане не бе избрана случайно. На нея преди три години се роди моят син Валери. Ще спазя традицията и този 12 април също ще е специален. Днес официално обявявам реализирането на първия проект на фондацията – албумът с песни за деца и възрастни – „Мили татко, Жираф бъди”.

Албумът „Мили татко, Жираф бъди!” е озаглавен така по имената на първата и последната песен, включени в него. Той съдържа шест песни, посветени на бащинството и пет песни, посветени на Ненасилствената комуникация (ННК). Накратко, ННК е метод на общуване, разработен от Маршал Розенберг, в основата на който стои философията на ненасилието на Махатма Ганди. Наричан е още метод за общуване от сърце и езика на жирафа.

Първата песен от албума „Мили татко” е посветена на моя баща и е моята съкровена изповед пред него. Втората и третата „Тати е тука” и „Валери” са песни, вдъхновени от емоцията при очакването на първото ми дете Валери и тези, връхлетели ме след неговата поява и особено при произнасянето на първата му дума – “Тати” и първото му изречение- „Тати е тука”. Четвъртата песен „Ема” е създадена за моята дъщеричка още, докато бе в корема на мама. Петата песен „Ти отпусни глава” е кавър версия с български текст на песента “You Can Relax Now” на Сюзан Маккулан, станала популярна в изпълнение на американската певица Шайна Нол. Сърдечно благодаря на Сюзан и Шайна за предоставеното ми разрешение да включа кавър версия на тази прекрасна песен в албума. Песента в моята версия изразява дълбокото свързване на бащата с духа на детето му, което предстои да дойде в света на живите и съдържа думи на благословение. „Завръщане” е шестата песен и е израз на прозрението ми, че всеки човек, попадайки на тази земя, е отхвърлен от своя небесен отец и съзнателно или подсъзнателно търси завръщане в състоянието на щастие и любов, в което е бил при единението с бащата. Но страхът от болката от отхвърлянето и желанието да се предпазим от нея държат сърцата ни студени и сковани, а така заключена е и любовта. Затова сърцата ни копнеят за свобода. С тази идея завършвам темата за бащинството.

В седмата песен от албума „Разни чувства” присъства темата от ННК за чувствата и потребностите. Разпознаването на чувствата, които изпитваме, и особено разчитането им като вестоносци за съкровените ни нужди и желания е магичен процес, с помощта на който можем да постигнем автентично свързване със самите себе си и осъзнаем кои сме ние всъщност и кои са истински ценните неща за нас. Осмата песен „Приказки в минало време” разкрива друга голяма тема от ННК – тази за осъжданията. От съвсем ранна детска възраст заобикалящият ни свят ни учи да поставяме етикети – дори в приказките, които сме чели като деца, вълкът е глупав, лисицата – хитра, мечката – лакома, а таралежът е бавен. Склонността към осъждане е най-голямата пречка за автентично свързване и е коренът на насилието.

Деветата песен „Балада за чакала” представя една от метафорите, използвани в ННК, а именно нагласата, която присъства у всеки жив човек да осъжда – себе си, другите, ситуацията – да се представя чрез образа на чакала. Понякога определяме някои хора като чакали, като по този начин самите ние се превръщаме в такива. Парадоксът е, че ако осъдим и чакалът вътре в нас, пак ще действаме като чакали спрямо себе си, независимо дали се държим като жирафи към останалите хора. А голямото предизвикателство е да изслушаме чакала, да му дадем шанс да говори и той ще ни покаже, че и той също име сърце. А за да достигнем до сърцето на който и да е чакал, е достатъчен само един жираф. На него – жирафа – са посветени и последните 2 песни в албума – „Богатството на жирафа” и „Жираф бъди”.

Двете основни теми в албума – бащинството и ННК са преплетени и тясно свързани. С помощта на ННК аз успях да се свържа емоционално с моя баща след години на отчуждение. Освобождаването от болката бе пречистващо за мен и сега вече мога да общувам свободно и истински със собствените си деца. Създадох този албум с надеждата, че този процес е възможен за още хиляди и повече настоящи и бъдещи бащи. И аз искам да дам своя скромен принос за това този свят да изглежда с повечко надежда.

1. Мили Татко [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/mili-tatko.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

2. Тати е тука [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/tati-e-tuka.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

3. Валери [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/3.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

4. Ема [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/4.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

5. Ти отпусни глава [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/5.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Сюзан Маккулан

Адаптиран текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

6. Завръщане [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/6.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

7. Разни чувства [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/7.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

8. Приказки в минало време [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/8.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

9. Балада за чакала [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/9.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

10. Богатството на жирафа [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/10.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

11. Жираф бъди [wpaudio url=“https://bashtinstvo.com/mp3/11.mp3″ text=“(слушайте откъс online)“ dl=“0″]

Музика и текст: Борис Колев

Аранжимент: Минко Ламбов

Ако желаете да подкрепите каузата на фондация Бащнство, като си закупите албума „Мили татко, жираф бъди” на цена от 12 лева, можете да го направите с поръчка на e-mail boris@bashtinstvo.com, с формата по-долу или на телефон 0899356902.

Директна поръчка:

  Име *

  E-mail *

  Телефон за връзка

  Начин на плащане

  Адрес за доставка (при доставка с куриер)

  Допълнителна информация

  Получените пари от разпространението на албума ще бъдат използвани за реализирането на следващия проект на фондацията, който е представяне на американския филм Absent (“Отсъстващ”) в България и посещение на неговия автор и режисьор Джъстин Хънт у нас. Да поканя Джъстин в България и да представя прекрасния му филм, посветен на идеята за емоционално ангажиране на бащите в живота на техните деца, е моя голяма мечта и аз ще бъда изключително благодарен на всеки, който ме подкрепи в тази инициатива.

  Борис Колев