Холандец осъди „Майчин дом” заради пропадналия асансьор

Случаят с пропадналия асансьор на „Майчин дом” през 2010 г. стана широко известен, а пострадалите общо 9 жени се сдобиха с определението „асансьорни майки”. Не толкова интересно за медиите се оказа присъствието сред бременните тогава жени и на двама „асансьорни татковци” . Един от двамата мъже, придружили съпругите си в онзи злополучен Ден на отворените врати в Майчин дом, е холандски гражданин и се казва Йелмър Де Буур. Чрез своя адвокат Атанас Джонев – заместник председател на фондация „Бащинство”, Де Буур завежда дело срещу „Майчин дом” малко преди да изтече петгодишния давностен срок през 2015 г. и го печели на първа инстанция на 14.11.2016 г.

За разлика от часовете след инцидента, когато Де Буур е буквално забравен в линейката и се налага да чука по вратата й, за да го открият и впоследствие окажат помощ, за която също трябва да изчака като последен от всички пострадали, българската съдебна система реагира необичайно бързо за подобни случаи. Делото на холандеца на практика е първото решено на първа инстанция от заведените по същото време дела на „асансьорни майки”, а съдията уважава претенцията му за обезщетение в пълния поискан размер.

По време на делото за пореден път се доказа, че асансьорът е бил товарен и служебен и че пострадалите са насочени към ползването му от акушерка – служебно лице. По този начин категорично се изключва възможността  пострадалите да са могли да узнаят или предположат за ограничението в товароподемността на асансьора.

Източник: фондация Бащинство