Фигурата на бащата зад най-изявените ни спортисти

„Талантът се изгражда, а не се ражда” – Ласло Полгар

Замисляли ли сте се кое е общото между най-изявените и популярни български спортисти в момента, каквито безспорно са тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, братята боксьори Кубрат и Тервел Пулеви и футболиста Димитър Бербатов? Всички те дължат до голяма степен развитието на таланта си и утвърждаването си като спортисти и личности на своите бащи.

Зад Цвети Пиронкова, неотлъчно през цялата й кариера, е нейният баща и треньор Кирил. След историческата си победа над световния номер едно Новак Джокович в Мадрид през 2013 г. Григор Димитров написа с маркер върху обектива на телевизионната камера „Обичам те, татко”, с което отдаде заслуженото на неговия баща и треньор Димитър Господинов. По думите на Кубрат Пулев, баща му Венко е бил маниак на тема бокс и още когато с брат му са започвали да тренират този спорт им е казал, че някой ден ще станат шампиони. Освен, че думите му са се оказали пророчески, Венко Пулев е орисал двамата си синове и да обичат родината си още с избирането на техните имена. Бащата на Димитър Бербатов – Иван, който е бивш футболист, е с голяма роля за насочването му към футбола, остава близко до сина си през цялата му кариера и го подкрепя в трудните му моменти.

В световен план особено показателен пример е този на унгареца Ласло Полгар, признат за гений в шаха и… отглеждането на деца. Негови са думите , че „талантът се изгражда, а не се ражда”. Той доказва веруюто си като прави две от дъщерите си най-добрата в света и съответно втората най-добра в света по шах.

Всички тези примери показват, че ролята на бащата за израстването и утвърждаването на най-големите спортисти, е ключова и решаваща, а днешните най-популярни и успешни български спортисти са стопроцентово потвърждение на тази теза. Бащите им са предопределили техния успех или най-малкото значително са го подпомогнали. Защото сам по себе си талантът не е достатъчен, всяко дете и бъдещ спортист има нужда от насърчение, мотивация и вдъхване на самочувствие и вяра в своите възможности.

В миналото страната ни се радваше на многократно по-голям брой спортисти от световна класа, които ставаха световни и олимпийски шампиони. Тогава обаче, освен че спортът беше държавна политика и изцяло финансиран от държавата, имаше и много изградени качествени треньори, които донякъде изпълняваха и ролята на бащини фигури за прохождащите спортисти. Интересен факт е, например, че в автобиографичния филм на Христо Стоичков е отдадено признание на редица негови треньори от първите му стъпки във футбола до Димитър Пенев и Йохан Кройф. Всеки един от треньорите на Стоичков по някакъв начин е изпълнявал и важната психологическа роля, която обикновено в едно семейство се свързва с бащата.

В днешно време, държавният ресурс за спорт е ограничен, а от новото поколение са все по-малко качествените треньори. По този начин пътят към големия спорт на иначе талантливите български деца е почти невъзможен, ако не бъде подкрепен от онзи, който като че ли остава единственият, способен да съзре, да повярва и да развие таланта на своето дете – неговият баща или равностойна на него бащина фигура от обкръжението на детето.

По случай Международния ден на бащата 19 юни, фондация Бащинство и Детска футболна академия Комета, с подкрепата на Столична община и Министерството на младежта и спорта, организират детски спортен празник „Татко и аз” , в който татковците и техните деца ще имат възможност да изпробват различни спортове в комплекса Спортна София. Елате и може да откриете спорта, който разпалва най-голяма страст у вашето дете. Или просто прекарайте качествено време с него, спортувайки заедно. Повече подробности за събитието може да откриете на  фейсбук страницата му.

Борис Колев, фондация Бащинство