Татко и аз 2022

На 4 септември 2022 г., игрищата на Спортна София в столичния парк Възраждане (ул.Българска морава 2) посрещнаха четвъртото издание на вече традиционния семеен спортен празник „Татко и аз“, организиран от фондация Бащинство и Футболен клуб Комета. Проектът е съфинансиран по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на Програма „София – Европейска столица на спорта“. За пореден път децата и техните родители или значими близки възрастни имаха възможност да опитат заедно спортове като футбол, волейбол, тенис, тенис на маса, бадминтон, бокс, таекуондо, лакрос, ръгби и др.

При всяко от предишните три издания на „Татко и аз“, празникът съвпадаше със Световният ден на бащата – третата неделя на месец юни, но през 2022 г. той се проведе непосредствено преди старта на новата учебна година. С това организаторите обърнаха внимание колко важна е родителската подкрепа за децата не само в игрите, но и в учебния процес, който също може да бъде забавен.

Световноизвестни семейни психотерапевти като Йеспер Юл посочват изграждането на личния интегритет и личната отговорност на децата за главна цел на възпитанието и образованието през 21 век. Нещо повече – според него именно подхранването на личния интегритет следва да бъде основната функция на целия образователен процес. А личната отговорност е истинската алтернатива на културата на подчинение, която доминираше образователната система през миналия век и все още преобладава в българското училище. За да се чувстват децата ни комфортно и щастливи в училище, за да развият интегритет, себеуважение, самоувереност и лична отговорност, те имат нужда от качественото присъствие, подкрепа и съпричастност на своите родители.

Акцентът, който проектът на фондация Бащинство поставя върху подкрепата на бащата, е не за друго, а защото, в общия случай (въпреки, за радост, все по-честите напоследък изключения от правилото), поради исторически, икономически, културни и други причини, бащата е родителят, който по-често отсъства от дома и не е в такава степен физически и емоционално ангажиран с децата като майката. Също така, ние се раждаме чисто физически свързани с майката, но бащата, по правило, е първият човек от външния свят, с който се срещаме. Неговото отношение, изразявано чрез думи, действия и споделени преживявания, е ключово за изграждането у детето на себеуважение и самоувереност, които са важни предпоставки за бъдеща реализация в живота. Безспорен факт е, че спортните кариери на някои от най-изявените ни елитни спортисти като Цветана Пиронкова, Григор Димитров, Ивет Лалова, Тервел и Кубрат Пулеви, Димитър Бербатов и др. са били значително подкрепени от техните бащи, без които изброените едва ли щяха да успеят да се реализират на световно ниво.

„Татко и аз 2022“ завърши с официално награждаване на всички участвали деца, а настроението на всички личи от снимките.