Развитие, грижа, общуване и права на детето

ПРЕМИЕРА В БЪЛГАРИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „ЛИПСВАЩ” СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ФРОНТМЕНА НА МЕТАЛИКА ДЖЕЙМС ХЕТФИЙЛД

На 11 октомври 2015 г. в Хотел Експо в гр. София ще бъде излъчен за пръв път в България документалният филм „Липсващ” на режисьора Джъстин Хънт. Филмът е посветен на важната роля на бащата в семейството, заедно с майката, в отглеждането и възпитанието на децата, като разкрива последиците от физическото или емоционално отсъствие на бащите върху техните деца и раната, която такива бащи оставят у децата си. Осъзнаването на тази рана е първата стъпка към нейното излекуване. А за да се излекува тази рана, тя първо трябва да се отвори, независимо колко болка може да причини този акт. Обратното – отричането на съществуването на тази рана и непрестанното бягство от нея, изразяващо се в клетви като „Аз никога няма да бъда или постъпя като моя баща” в крайна сметка водят точно до повтаряне на модела и пренасяне на раната върху следващото поколение.

Във филма Absent за своите рани, причинени им от отсъствието (физическо или емоционално) на бащите им, се осмеляват да разкажат световно известни личности като Джеймс Хетфийлд, вокалист и китарист на Металика, и световният шампион по бокс Джони Тапия, както и редица други известни в рамките на САЩ личности и обикновени хора.

Първият ми контакт с режисьора на филма Джъстин Хънт беше още през 2012 г. От тогава и двамата мечтаем за показването му пред българската аудитория. За съжаление проектите, в които залагахме излъчването на филма, съчетано с посещение на създателя му в България, не получиха финансиране, макар и един от тях да беше формално одобрен. Това ни забави в осъществяването на намерението ни, но в никакъв случай не ни отказа.

За щастие, прожекция на филма в България все пак ще има. Това ще се случи в рамките на проекта „Развитие, грижа, общуване и права на детето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В проекта фондация „Бащинство” си партнира със Сдружение ‘Бебе и Дете” и фондация „Същност”. Пристигането на Джъстин Хънт (а защо не и на самия Джеймс Хетфийлд) у нас за официално представяне на филма се отлага за малко време, но с тази първа стъпка вярваме, че този миг ще настъпи много скоро. Засега уговорката ни е да покажем филма еднократно и безплатно за участниците в двудневния семинар на тема позитивното родителство в рамките на горепосочения проект.

Ще се радваме да видим възможно най-много приятели и съмишленици по време на целия семинар и на излъчването на филма. Разчитаме и на приятелите ни от фен клуба на Металика, защото с тяхна помощ можем да убедим Джеймс да дойде в България за официалната премиера на филма или да отправи послание към българските му зрители.

Примерът, който Джеймс дава във филма със смелостта си да разкрие публично болката, която е съпътствала живота и творчеството му, е наистина уникален. Подобна рана от изоставяне имат редица рок звезди като Аксел Роуз, Кърт Кобейн, Еди Ведер, Лейн Стейли, Антъни Кийдис, Дейвид Геън и вероятно мнозина други, но Джеймс Хетфийлд е единственият фронтмен от такъв мащаб, който публично я признава, разказва как се е справил с нея и официално застава зад каузата на връщането на бащите в живота на децата им.

За повече информация за семинара и проекта.

Борис Колев, фондация Бащинство